Novosti

25.04.2008

Jamstvo prostora i kvalitete
Vjesnik, 19. travnja 2008.

cee'd Sporty Wagon na hrvatskom tržištu nudi pet različitih motora, pet paketa opreme, pet Euro NCAP zvjezdica i sedmogodišnje jamstvo. Isprobali smo jednu od najprivlačnijih izvedbi.

cee'd_sw nastao je u Kijinom europskom razvojnom centru, a proizvodi se u Slovačkoj. Razvijen je nadogradnjom cee'da, Kijinog kompaktnog modela s pet vrata, koji je i najavio prodor ambiciozne obitelji cee'd na europsko tržište. Najnoviji član je dinamičan trovratni pro_cee'd.

Sklad karavanskih oblika
Suprotno običaju, zaključak testa dajemo odmah, na početku priče. Bez mnogo okolišanja, moramo reći da je Kia cee'd_sw jako, jako dobar automobil s realnim potencijalom da ugrozi konkurente koje ima u etabliranim modelima tzv. »ozbiljnih proizvođača«. Pri tome ne mislimo da Kia je neozbiljan proizvađač automobila, ali joj svakako treba vremena da kupce uvjeri u kvalitetu cee'da. Čini se da je najveći problem kupca dovesti u Kijin salon, a poslije sve ide mnogo lakše.
Prvi je dojam o automobilu, osim iznijetih dojmova prijatelja koji ga već imaju, vizualan. Tu cee'd Sporty Wagon nema problema. Odmah postaje jasno da su u vezi s oblikovanjem automobila Korejci mnogo naučili. cee'd je razvijen u Europi, jer cilja na europske kupce. Moguće je pronaći tragove korejskih oblika, ali dizajn automobila je odličan. Karavanska silueta je skladnih proporcija uz prisustvo zdrave količine dinamike. Igralo se na sigurnu kartu dopadljivosti, bez ekstravagancija. Prije nego su napokon odlučili u vezi s izgledom stražnjeg kraja, dizajneri su dobro proučili konkurenciju i prema, npr. napuhanosti stražnjega kraja svojstvenoj Renaultovom Meganeu Break ili stražnjem Z nosaču karakterističnom za 207 SW stvorili vlastiti, dopadljiv i dovoljno originalan koncept za cee'd_sw. cee'd_sw u prednjem dijelu putničke kabine kopira cee'd i to je logično. Fascinantne su unutarnje vrijednosti poput prostranosti. Kia cee'd_sw pruža mnogo prostora za noge putnicima na stražnjoj klupi i unatoč tome što je kraći od nekih konkurenata, raspolaže većim obujmom prtljažnika. Tako npr. cee'd_sw ima 29-169 litara veći obujam od VW golfa Varianta ili 34-119 litara od Ford Focusa Turnier. Ne znamo gdje su drugi pogubili svoje centimetre, ali ih Kia cee'd_sw ima toliko da stvarno može prevesti pet odraslih osoba i njihovu prtljagu.

Dovoljno konja i mnogo opreme 
Motorizacija koju Kia nudi za cee'd vrlo je zanimiva, jer već najmanji benzinac razvija više od 100 konja, a testirani cee'd_sw s dizelskim motorom snage s 115 KS u svakom se trenutku ponaša moćno. Iz 1582 kubična centimetra isporučuje 235 Nm u rasponu između 1750 i 2500 okr./min. Tu nije kraj, jer je najveći okretni moment 255 Nm dostupan od 1900 do 2750 okr./min. U praksi to znači odlična međuubrzanja, lakoću pretjecanja i intervencije TCS-a pri jakom pritiskanju papučice gasa i oslobađanju velike količine momenta, posebno pri skretanjima. Prema očekivanju, račun za gorivo nije bio previsok, jer je cee'd u prosjeku trošio 7,3 litre dizela na 100 kilometara. Za upravljačem tog automobila uistinu smo se dobro osjećali, što zbog dobrog 5-stupanjskog ručnog mjenjača, snažnih kočnica s diskovima na svim kotačima te udobnog i čvrstog ovjesa koji se pri oštrijoj vožnji čini premekanim. Upravljač zadovoljava u svakodnevnoj vožnji, ali malo više izravnosti ne bi škodilo.
Testirani cee'd_sw bio je opremljen najbogatijim EX sport paketom opreme. Njegove su specifičnosti sportske papučice i maska motora te 17-colni aluminijski naplatci. Osim toga, auto je serijski opremljen krovnim nosačima, ABS-om, ESP-om, TCS-om, automatskim klima uređajem, kožom na upravljaču i ručici mjenjača, prednjim i bočnim jastucima, zračnim zavjesama...

Na kraju moramo ponoviti tvrdnju da je Kia cee'd odličan automobil, a sw izvedba je pomogla da se u to još jednom uvjerimo. Zbor automobilskih novinara HND-a je cee'd_sw proglasio najboljim obiteljskim automobilom.  
 

Obavještenje

Tehnologija Cookie-a omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije.

Slažem se Pročitajte više