Novosti

20.08.2021

Novi Kia EV6 pruža vrhunsku sigurnost i udobnost

Sustav pametnog daljinskog parkiranja – djeluje i na pravokutnim i paralelnim parkirnim mjestima
Napredni asistencijski sustav za mrtve kutove pruža sigurnu promjenu vozne trake
Inteligentna prednja svjetla nude točnije osvjetljavanje u svim uvjetima
Druga generacija asistencijskog sustava za vožnju na autocesti održava brzinu i razmak vozila; automatsko održavanje unutar trake i pomoć kod promjene trake

Dugo očekivani električni crossover Kia EV6 bogato je opremljen vrhunskom opremom po pitanju sigurnosti i udobnosti, između ostalog paketom naprednih asistencijskih sustava (ADAS). Inovativne, visokotehnološke funkcije smanjuju opasnost i stres u vožnji, štite putnike i ostale sudionike u prometu, a ujedno nude intuitivno iskustvo svake vožnje.

Druga generacija asistencijskog sustava za vožnju na autocesti održava brzinu i razmak vozila; automatsko održavanje unutar trake i pomoć kod promjene trake
Za pružanje sigurne i udobne vožnje na autocesti, EV6 dobio je Kijinu najnoviju izvedbu sustava Highway Driving Assist 2 (HDA 2). Upotrebom radara smještenih na različitim dijelovima vozila, sustav pomaže vozaču održavati podešenu brzinu i razmak do vozila ispred, dok je sustav Lane Following Assist (LFA) zadužen za to da se vozilo drži unutar vozne trake. Upotrebom radarskog tempomata s kontrolom u zavojima koji se temelji na navigaciji (NSCC-C - Navigation-based Smart Cruise Control with Curve Control) sustav smanjuje brzinu vozila u zavojima i ponovno vraća na podešenu brzinu kada to uvjeti ponovo dozvoljavaju.

U slučaju da susjedno vozilo vozi previše blizu, sustav HDA 2 pomaže kod prilagođavanja položaja EV6 kako bi se izbjegao potencijalni sudar. Promjena trake sada je lakša nego ikad prije. S vozačevim rukama na upravljaču i iznad određene brzine vozila s pritiskom na ručicu indikatora vozilo automatski prelazi na željenu traku.

Napredni asistencijski sustav za mrtve kutove pruža sigurnu promjenu vozne trake
EV6 je dobio i asistencijski sustav za upozoravanje na vozila u mrtvom kutu (BVM) i sustav za sprječavanje sudara s vozilom u mrtvom kutu (BCA) koji omogućavaju sigurnu promjenu vozne trake. BVM djeluje kao drugi par očiju koji prikazom događanja na visokorezolucijskom 12,3-inčnom digitalnom zaslonu uklanja vozačeve mrtve kutove na lijevoj i desnoj strani vozila. BCA koristi senzore radara kako bi vozača upozorio na približavanje vozila i automatski koči ako postoji opasnost od sudara tijekom promjene trake.

Navigacijske upute na raskrižjima, posebice na onima s više traka, mogu biti vrlo stresne za brojne vozače. Kijin asistencijski sustav za sprječavanje naleta (FCA) sada uključuje funkcije za skretanje na raskrižju i prolazak kroz raskrižje koji pružaju maksimalnu preventivnu sigurnost tijekom navigacijskog vođenja na raskrižjima. Ako je aktiviran pokazivač smjera, sustav vozača upozorava na opasnost od sudara s nadolazećim vozilom. Slično je i u slučaju opasnosti od sudara s vozilom koje se približava s lijeve ili desne strane kada vozač vozi ravno kroz raskrižje. Ako se opasnost povećava, sustav upozori vozača i automatski koči kako bi spriječio sudar.

Inteligentna prednja svjetla nude točnije osvjetljavanje u svim uvjetima
Za sigurnost vozila je od ključnog značaja mogućnost vidjeti i biti vidljiv. Kako bi pružao maksimalno osvjetljavanje, Kia EV6 donosi nova inteligentna prednja svjetla (IFS), tehnologiju koja zahvaljujući neovisnom djelovanju pojedinog segmenta LED svjetla (svako svjetlo EV6 ima 8 segmenata) omogućava točnije osvjetljavanje. IFS vozaču dozvoljava vožnju sa stalno upaljenim dugim svjetlima bez opasnosti od zasljepljivanja vozila iz suprotnog smjera. Prednja kamera s tehnologijom prepoznavanja vozila automatski zatamni ili bolje osvijetli pojedine segmente LED svjetala, što poboljšava vidljivost ispred vozila, a ujedno i sprječava bliještanje u realnom vremenu.

Lakše manevriranje
Parkiranje i ostala potencijalno kompleksna manevriranja lakša su zahvaljujući pregledu okolice vozila (SVM). Kamere na središnjem zaslonu EV6 prikazuju 360-stupanjski pregled okruženja vozila. Vožnja unatrag na uskom prostoru je sigurnija zahvaljujući asistencijskom sustavu za sprječavanje sudara tijekom vožnje unatrag (RCCA). Visokotehnološki sustav tijekom vožnje unatrag prepoznaje nadolazeća vozila s obje strane. U slučaju opasnosti od sudara, sustav automatski koči.

Sustav pametnog daljinskog parkiranja – djeluje i na pravokutnim i paralelnim parkirnim mjestima
Na zaista uskim parkinzima vozačima će biti od koristi pametno daljinsko parkiranje (RSPA). RSPA je funkcija koja omogućava autonomno parkiranje vozila, bez obzira na to je li vozač u vozilu. Upotrebom kamera postavljenih na vozilu i ultrasoničnim senzorima, EV6 može na prostoru odgovarajućih dimenzija automatski parkirati, a pritom automatski dodaje gas, koči i mijenja iz prve brzine u rikverc i obrnuto. RSPA može parkirati vozilo na pravokutnim i paralelnim parkirnim mjestima.

Kada je vozilo parkirano i putnici na stražnjim sjedalima žele otvoriti vrata, Kijin sustav za sigurno izlaženje iz vozila (SEA) automatski upozorava i zaključava vrata ako se odostraga u mrtvom kutu EV6 približava drugo vozilo, što smanjuje opasnost od sudara i unaprjeđuje sigurnost na samom kraju putovanja.

 

Za dodatnu udobnost u EV6 brine Kijin pametni sustav električnog otvaranja/zatvaranja prtljažnih vrata. S pametnim ključem u džepu i približavanju stražnjem dijelu vozila, sustav prepoznaje ključ i automatski otvara prtljažna vrata, što omogućava jednostavan i praktičan pristup prtljažniku. 
Upoznajte KIA EV6.

 

 

Obavještenje

Tehnologija Cookie-a omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije.

Slažem se Pročitajte više